Projekt Sekretär del 3

Har nu under kvällen torkat rent möbeln och målat det första lagret. Målandet tog inte längre än 1-1.5 timma. Blir 1 strykning imorgon kväll och ytterligare en i övermorgon sen är det klart. 
 
 

Projekt Sekretär del 2

Igår kväll spenderade jag några timmar i garaget med att slipa bort lacken och rugga upp träet på sekretären. Tog mycket längre tid än jag trodde och det gick åt groteskt mycket slippapper.
 
Slipmaskinen som jag fått av svärmor och hennes man i julklapp fungerade hur bra som helst. Inga värstingsaker alls men slipade precis lika bra som en dyr skulle ha gjort.

 
Efter några timmars slipande och frustande så var jag klar, och då såg det ut såhär
 
 
 
 
 
 
Insidan kommer inte att slipas och lackas, skulle bli så extremt svårt att komma åt allt så det får vara orginal. Finns så mycket annat att lägga tid på nu ändå. Har däremot planer på att lägga gamla tidningar (1950 talet) som jag har hittat i botten på alla lådor och sedan lägga en glasskiva ovanpå för att få de lite roligare. Får se vad 3st glasskivor kan kosta..

Projekt Sekretär del 1

I hallen har vi en tom vägg där vi ville ha en byrå eller något liknande. Vi vill ha ett ställe där man snabbt kan lägga ifrån sig mobiltelefon, nycklar, plånbok m.m samt även mössa och vantar nu under vintertiden och även en snygg möbel för att fylla ut den tomma väggen. Vi har 2 stycken tavlor från förra lägenheten som även ska upp där men väntat med det tills vi vet hur det blir med en möbel väl på plats.
 
 
 
Finns gott om många fina byrås att köpa men då vi hellre spar pengar och lägger på annat just nu då det varit mycket utgifter så har jag setat och skannat på blocket i timmar. Hittade tillslut en Sekretär som var sänkt från 1100:- till 400:- ringde på den dagen efter då jag hittade den 23.30 på kvällen. Klart den blev såld kvällen innan så tillbaka till ruta ett. Min mamma var över och kollade hur långt vi hade kommit den dagen och sa då att hon hade en precis likadan sekretär över som hon köpte till "mig" när jag var liten som jag kunde få ta.
 
Hämtade den samma kväll och ställde in den i garaget.
 
Efter några dagar kände jag att det fanns tid att börja göra iordning den. Först skulle alla beslagen monteras bort så man kommer åt att slipa och måla ordentligt. Nyckelhålsbeslagen till luckan och den lilla lådan ska ersättas med några andra beslag då nyckeln till möblen inte finns kvar och jag vill att det ska vara lätt att öppna den. 
 
 
Då vi har skoställ + hatthylla som är blankvit i hallen så kändes en vit lackfärg mest naturligt att måla den med. Bröt helt mot trenden "shabby chic" måla med färg som lyser igenom och sedan en fransk text på den =)   Färgen köpte vi på Coop Forum här i stan och vi betalade 169:- för 1/2 liter.
 
 
 

1 Vecka i huset, byte av ballofix

Bott 1 vecka i huset nu och det har redan hänt en massa saker. Tyvärr har det varit väldigt mycket med både flytt & jobb så har inte hunnit dokumentera något här ännu. Så det blir flera inlägg nu efter varandra för att sprida isär projekten som börjat =)
 
Det största och mest omfattande projektet hittills började med ett spontanbesök av min svärfar. Han har tidigare jobbat som fastighetsskötare och är duktig på VVS. I badrummet i källaren hade vi ett element som inte ville bli varmt, fick endast lite värme överst på radiatorn.
 
Vi har tidigare testat att öppna returen till max samt motionerat ventilen men det blev ingen skillnad. Han ville såklart testa själv så det första vi gjorde var att kolla returen samt ventilen men blev ingen skillnad. Vi bestämde oss för att ta ner elementet och göra rent det. Började med att stänga returen, sen stängde vi även ballofixen för returen och den för tilloppet.
 
Lyfte sedan bort radiatorn sakte och tömte ut allt vatten som låg i det. Var inte så geggit vatten ändå men lite kom det iaf ur, spolade sedan ur inloppet och returen. Allt fungerade som det skulle, sköljde ur radiatorn 4ggr med hjälp av duschmunstycket och sedan tillbaka med det. Tyvärr blev det ändå bara fisljummet. Efter en massa timmars funderande kom vi fram till att dimensionen på inloppet stryps så kraftigt på grund av ballofixen samt termostaten, då det här röret samt det till garaget inte är kopplat på cirkulationspumpen. Till garaget sitter det inga ballofixer och termostaten är av välidgt gammal modell och där blir radiatorn varm.
 
Inte så mycket mer vi kunde göra åt det, men efter vi stängde ballofixen på tilloppet så började spindeln att glappa så det droppade vatten. Gick inte att göra så mycket åt det så vi åkte till K-rauta för att köpa en ny ballofix. Sen när vi kom tillbaka var det bara att tömma hela systemet på vatten för att kunna byta ut den. Lossade radiatorn i badrummet och tömde därifrån istället då det golvet var lättast att tvätta samt att det ligger även under ballofixen i nivå så gick lika bra att tömma ur systemet därinne.
 
Under tiden Magnus bytte ballofix så passade jag på att sota pannan och pelletsbrännaren. Efter 10 minuter var vi båda klara och vi började fylla på vatten i systemet igen. Sen blev det en väldans massa luftande av radiatorerna och efter 6 timmar så var vi klara. Radiatorn i badrummet blev fortfarande bara fisljummet på översta delen men inget droppande längre. Han använde lin + linolja för att få tätt i gängorna och det blev det också.
 
Av någon konstig anledning blev dock radoatorn varm 1 dag senare, gick ner i badrummet och det fanns värme. Så någon skillnad blev det men kan ändå inte förklara varför det helt plötsligt blev varmt. Så nu kan vi hänga tvätten därnere när vi tvättat vilket är smidiare än att bära upp det till entréplanet.
 
Radiatorn i fråga
 
Den trasiga ballofixen
 
Den nya ballofixens förpackning, från K-Rauta 129:-
 
Den nya ballofixern, monterat och klart
 

 
 
 
 

RSS 2.0